Wednesday, September 8, 2010

Muzeul "Asger Jorn" Silkeborg



































































Cu fiecare zi care trece imi dau seama ca sunt norocos deoarece sunt printre fericitii care au parte de o asemenea experienta, aceea de a fi pentru 3 luni student la VIA University College, Denmark. Este o experienta care te ajuta sa cunosti si sa te cunosti, sa comunci si sa te comunici! Vezi mai usor si concret asemanari si deosebiri, poti trece destul de des si de usor prin stari de multumire si regret in acelasi timp. Si cu siguranta cativa studenti veniti aici din Romania inteleg pe deplin ce vreau sa spun. ;)











Cel mai important este ca avem ocazia sa comparam, detaliat si concret, cele 2 sisteme de invatamant, cele 2 tari, Romania si Danemarca, apoi desigur cu referinte si la tarile celorlati colegi; Olanda, Ucraina, Grecia! Oricum, fiecare isi alege ca model de referinta - Danemarca - pentru ca este tara unde sistemul de invatamant tinde spre ideal din majoritatea punctelor de vedere.










Este putin neobisnuit la inceput pentru ca profesorul iti este apropiat, nu exista un zid, o bariera intre student si profesor; iar asta nu pentru ca am fi noi din alta tara, oaspeti sau de la alta facultate! Am aflat de la alti studenti, cu care ne am imprietenit, ca relatia profesor-student este intr-adevar si neconditionat una foarte deschisa! Dar cu siguranta si pentru ca studentii de aici parca au mai mult bun simt, sunt mai maturi, mai corecti, mai dispusi sa invete si sa aleaga un drum; nu auzi in nici o clasa galagie sau pe hol ca studentul a jignit profesorul. Nu se aude nici un scandal, nimeni nu deranjeaza pe nimeni iar daca faci ceva gresit cineva va avea grija sa iti spuna asta cu amabilitate. Este un fel de multumire, de satifactie pe care o poti citi pe fetele tuturor profesorilor si studentilor! Poate de aici si acest mediu atat de prietenos, relaxant, ordonat si productiv.











Poti constata ca au respect pentru arta, pentru literatura, pentru dezvoltare, pentru cei din jur pentru ceea ce este in jur! Chiar daca au figuri artistice relativ putine, cum ar fi scriitori, pictori, filozofi etc, le-au dedicat acestora muzee imense, enciclopedii, site-uri internationale etc! Unul dintre aceste muzee este muzeul Asger Jorn (http://www.museumjorn.dk/), dedicat unui pictor stabilit in Silkeborg la o varsta frageda. Este un muzeu imens pe care am avut ocazia sa il si vizitam si unde poti vedea aproape intreaga opera a pictorului! Chiar daca pozele nu sunt destul de reusite, pentru ca nu am avut voie sa folosim blitz si alte efecte, am postat cateva si aici!














Peste multele surprize placute de care am avut parte aici se numara si cina oferita de studentii si profesorii tutore, care au gatit pentru noi mancare specifica acestei tari! Cu ocazia aceasta a mai disparut un mit, cum ca aici se manca numai natural, sanatos, usor etc! Cel putin ce am servit noi a fost foarte bun, hranitor, indestulator dar si greu la stomac dar au avut si pentru aceasta un preparat, un antidot! Sfecla rosie murata plus multa bere! Ne-au pregatit masa la caminul studentilor, dar nu arata deloc a camin! Mai degraba hotel, fiecare camera are o foarte mica bucatarie, dar la fiecare etaj, special, amenajata o bucatarie imensa dotata corespunzator. Cum nu ar fi de ajuns, adiacent bucatariei, o camera si mai imensa, cu video proiector unde studentii pot viziona meciuri, filme; +2 calculatoare, tv, cablu tv, sistem audio, masa foosball, canapele si bonus, o terasa imensa unde poti fuma sau sta de vorba la aer si unde seara dupa ora zece se respecta linistea dorita de ceilalti; pe terasa, pentru ca in camera de relaxare se poate continua cu muzica, jocuri, discutii.











Uneori poti zice ca e prea frumos sa fi student in Danemarca!






















Si pentru ca astazi la orele de filozofie am invatat si despre un existentialist danez va las cu un rand "existentialist". "Viata nu este o enigma ce trebuie dezlegata ci o realitate ce trebuie traita" Kierkegaard (Soren Aabye)






Pe curand!











1 comment:

  1. Mai dar ce te distrezi tu pe acolo..poate iti fac o vizita saptamana viitoare... Oricum, misto pozele, misto muzeul, misto interesul lor..Si da, cativa studenti romani stiu exact de vrei sa spui..Si mai lasa berea omule...de cand ai venit numai bere aud de la tine...Off..invidia asta (a mea)...Subscriu la partea cu relatia profesor-student...Si atat, ca deja ridicam in slavi prea mult Danemarca asta..are si parti negative..cred..:P. Be safe!

    ReplyDelete